80-TALETS JULAR!

Människan är ibland lustig. Om det är någon högtid som trots alla moderna förändringar och tidens snabba gång lyckats överleva och se likadan årefter år så är det julen. Men likväl så är det barndomens jular som man ändå längtar tillbaka till och stämningen som var då för trots allt kändes det speciellt då. Jag minns själv hur mina barndomsjular på 80-talet var . Julklapparna, julstrumpan, jullovsprogrammen på TV, Kalle Anka klockan 15.00, moster som älskade tjuren Ferdinand, morfar som tomte osv. Minns ni hur ni firade julen under det glada decenniet? Här kan ni nu få en liten påminnelse om vad som visades på TV under 80-talets jular, vad som var julens största skivsuccéer, vad som var årets julklapp under det gyllene decenniets osv. Var det bättre förr? Nej, ju förr dess bättre! GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

         

JULKALENDRARNA
TVs julkalendrar har ju varit omdiskuterade och debatterade genom åren. Vissa har handlat för lite om jul, vissa har varit för tråkiga, vissa har varit för våldsförespråkande osv. Det finns en tydlig mall för hur en julkalender egentligen SKA se ut, en mall som ALLA försöker bryta och få det godkänt av barnen som banbrytande. Dock är det tveksamt om de kalendrar som går idag i TV är lika klassiska som de som visades förr. Jag menar, kommer nån av de senaste årens kalendrar bli lika omtalade och berömda som till exempel "Teskedsgumman" eller "Trolltider"? Här är listan över 80-talets kalendrar!

1980 - "Det blir jul på Möllegården": Denna har jag inga som helst minnen av, men fakta på internet berättar att den handlade om hur en skånsk jul såg ut på 1800-talet.

1981 - "Stjärnhuset": Johannes Brost och Sif Ruud pratade om stjärnbilder och den grekiska gudavärlden. Jag minns än hur det stank av limstift hemma i lägenheten eftersom den lite annorlunda kalendern gick ut på att man skulle limma på stjärnbilder på en karta.

1982 - "Albert och Herberts jul": Albert och Herbert är ju den klassiska komediserien från 70-talet om skrothandlaren Albert och hans son Herbert och deras ständiga tvister och gräl. Albert och Herbert spelades av Sten-Åke Cederhök och Tomas Von Brömsen. En klassisk kalender!

Sten-Åke Cederhök som Albert Karlsson

1983 - "Lille Luj och änglaljus i strumpornas hus": Staffan Westerbergs julkalender om Lillstrumpa och Syster Yster. Se mer info här.

1984 - "Julstrul med Staffan och Bengt": En av de mest omdiskuterade kalendrarna på sin tid eftersom en jultomte hade en pistol i handen på själva kalendern vilket fick alla föräldrar att kollektivt sätta kaffet i vrångsturpen. Kalendern handlade om hur Staffan Ling och Bengt Andersson, då populära barnfigurer i vetenskapsprogrammet "Sant & Sånt", drev en lanthandel i en liten by i Norrland.

1985 - "Trolltider": Detta är min personliga favorit bland kalendrarna. Birgitta Andersson, Eva Rydberg, Stig Järrel och Håkan Särner i en historia bland tomtar, troll, vättar och häxor samt tidernas kanske mysigaste TV-signatur. Egentligen kan man ju kalla det för lathet att man repriserade en gammal kalender istället för att rita ihop en ny, fast det är tacksamt ändå eftersom det är denna jag minns, inte originalvisningen från 1979.

1986 - "Julpussar och stjärnsmällar": En ganska trist dramaproduktion som baserades på böcker av Hans-Eric Hellberg. Allan Svensson var lucköppnare minns jag, men i övrigt paserade den ganska obemärkt förbi.

1987 - "Marias barn": Denna kritiserades för att den var på tok för tråkig. En kalender MÅSTE tydligen bestå av skådespelare och vara dramatiserad för att vara godkänd. Detta var en animerad berättelse om hur Jesus föddes där en berättare läste ur Bibeln. Egentligen så julaktig som det bara går.

1988 - "Liv i luckan med julkalendern": Staffan Ling presenterade korta julberättelser inskickade av barn, alltså inspirerat av ett av hans program då "Skrivklådan" och som också gick ut på att barn skickade berättelser som då skådisar spelade upp. Personligen ingen kalender jag dock minns.


Helge Skoog som Ture Sventon

1989 - "Ture Sventon privatdetektiv": Helge Skoog som "temleälskande" Ture Sventon jagandes denna ständige vessla (Johan Ulvesson). En av de moderna klassikerna i kalenderns historia som jag dock aldrig engagerade mig i riktigt. Var väl relativt julbefriad, om jag minns rätt.

         

ÖVRIGT JUL-TV
Under hela 80-talet så gick det jullovsprogram på morgnarna för barnen. Flera av dessa program blev klassiska svenska barnprogram. Här är nu tre exempel, som alla också kan läsas på sidan om TV-program.

Trazan & Banarne:
Under jullovsmorgnarna visades Lasse Åbergs och Klasse Möllbergs klassiska figurer Trazan & Banarne, som spelade sketcher och visade diverse animerade filmer. En animerad film som visades varje gång var med en klotformad gubbe som försökte åka slalom eller andra skivgrenar och som alltid slutade som gipspaket på sjukhuset. Däremellan sjöng Electric Banana Band.

Toffelhjältarna: "Toffelhjältarna" var Per Dunsö och Ola Ströms första program under 80-talet före "Stolstollarna". Även denna utspelade sig på ett hotel och hade samma skådespelare som i sommarprogrammen. Mest uppmärksammad blev unga Martyna Lisowska som spelade dottern i en spökfamilj som bodde på hotellvinden. Hon drömde om att vara ett vanligt barn och få leka som alla andra barn, men det var bara hotellpojken Oliver (André Gjörling) som kunde se henne. Sen avslutade hon varje program med att sjunga den sockersöta balladen "En väv av legender". Däremellan visades tecknade serier i form av Snurre Sprätt, Gummibjörnarna, Musse Pigg osv. En mer framträdande roll hade också sångerskan Carina Svensson, som 1993 skulle ställa upp i melodifestivalen i gruppen Cayenne.

TV-Piraterna: När man säger TV-piraterna till folk så blir den självklara motkommentaren: 3D-GLASÖGON. För när det programmet kom så lanserades det hårt i tidningarna om att skaffa ett par speciella glasögon i papp med ett grönt och ett rött öga. Dessa skulle man ha på sig under detta speciella vinterlovsprogram för vissa inslag visades i det då nya formatet 3D och det skulle se ut som om figurerna klev ut ur TV-rutan. Jag måste säga att jag skaffade mig ett par såna brillor och jag såg inte ett skvatt. Men det var inte bara glasögonen som lanserades hårt. Hela programmet pluggades hårt som pirat-TV som skulle slå ut SVT under jullovet och man promotade det som "Olaglig underhållning" och att "Massmyndigheten Mot Maktmissbruk" var efter dom under ledning av Max Mortimer Malling (Mikael Segerström). Media och SVT lekte verkligen med i storyn. Ganska smart program! Men PR-tricket lyckades och programmet har genom åren blivit kult, trots att ingen tycks minnas vad handlingen på programmet var.
     Huvudrollsinnehavarna i TV-piraterna var Ted Åström, Jonna Liljedahl (mer känd som "Madicken" i Astrid Lindgrens filmer) och en ung och relativt okänd Anne-Lie Rydé som just lämnat sitt band "Extra" för att bli soloartist. Det enda jag minns egentligen av programmet var en sekvens där Ted Åström och Jonna Liljedahl blivit tillfångatagna av Malling och de tvingades att att ha händerna i varsit kar med äckligt slem. Ted Åström blev ju skådis och Anne-Lie Rydé började sjunga sen, men Jonna Liljedahl lämnade skådespelarbranschen helt och är idag projektledare på en reklambyrå.

Trolltyg i tomteskogen: Kultförklarad är denna holländska tecknade film från 1981 som sändes under ett flertal tillfällen runt annandag jul på 80-talet. Filmen handlar om ett gäng tomtar som bor i en skog och där en av dem, Tor, ska gifta sig med en tomteflicka vid namn Lisa. Men i samma skog bor en hel del troll också, mindre smarta, men dock och som hatade tomtarna. Trollen leddes av en stor trollmamma, som hade väldigt styr att hålla ordning på minstingen i familjen, Fjant. Den mest ihågkomna repliken från denna serie är utan tvekan när trollmor ropade på Fjant med tidernas gnälligaste röst, signerad Fillie Lyckow.
Morsan: "Vart är Fjant!"
Fjant (med pipröst från nåt undangömt hörn): "Här, mamma!!!"
Nå, trollen planerar att kidnappa Lisa för att stoppa bröllopet och få bort de små eländiga tomtarna.
     Bland de övriga skådespelarna som dubbade fanns Kjell Bergkvist, Anders Beckman och Ragna Nyblom.
     Då tyckte jag att filmen var rolig, inte minst gillade jag den ryske tomten Onkel Kostja som kom i kosackklädsel åkandes på en stor varg från Sibirien. Med tiden tycker jag dock att filmen kanske blivit en mer utnött och tjatig film som överlevt mest på grund av ovan nämnda ordväxling.
     Dock är filmen oerhört populär och ännu en av de mest efterfrågade repriserna i historien. Men den som sitter och väntar på reprisering kan också få vänta ett bra tag. SVT vill visa den, men efter en konkurs så är det oklart om vem som äger rättigheterna till filmen och om inte det görs upp så kan SVT inte visa den förrän upphovsrätten har upphört.

         

JUL- OCH NYÅRSRADIO
Under jul och nyår så har radion kanske inte stått absolut högst i kurs och det är kanske väldigt svårt att komma ihåg vad som gick i radio under jularna eftersom man då umgicks mer med familjen. Radions julkalendrar har jag aldrig brytt mig om så dessa lämnar jag därhän. Men Nicke Lill-Troll gick alltid som barnradio på julaftnarna när jag var liten under i mitten av decenniet, vilket var en serie som härstammande ända tillbaks till 50-talet.
"Mossa mossa på er alla människobarn", sa en barsk röst i radion medan man öppnade sin morgonjulklapp.
Sen under dagen brukade Carl-Uno Sjöblom vara på en julmarknad nånstans i Sverige och rapportera om hur hela Sverige var vit på julaftonsmorgon. Att sen sända radio klockan 15.00 på Sveriges Radio kan inte vara en rolig uppgift om man hoppas på en bred publik.
     Andra program som man brukade lyssna på under jul- och nyår var förstås alla nyårskrönikor och återblicksprogram. Tracks Årsprogram, där Kaj Kindvall presenterade i två program de 50 största låtarna under året var alltid en höjdpunkt. Inte minst när årets artistbästalistor presenterades i en mix.
     En annan höjdpunkt var Radiosportens Årskrönika där årets sporthändelser spelades upp och lyssnarnas pris Järringpriset presenterades. Och på den här tiden fick man rösta på vem man ville, inte på en förutsedd samling namn som idag.
     De två sista åren på 80-talet presenterade Gunnar "Kulan" Kugelberg ett julspecial respektive nyårsspecial av sitt program Kulan I Luften, med rock- soul och popmusik och med sina jinglar och där lyssnare och kändisar fick ringa in och önska julklappar och nyårslöften till känt folk.
     På nyårsaftonen så var det förstås Rakt Över Nyårs Disc med Clabbe Af Geijerstam varenda år under 80-talet. Clabbe höll ett radiopartaj med gäster, musik och mixar samt en lång mix av årets gångna hits. Sen spelades alltid Fröken Ur upp som räknade ner till tolvslaget varpå ett otroligt stojande, jublande och blåsande i tutor började och en Clabbe som nånstans mellan stoj och förnuft önskade alla gott nytt år.
     De som ville ha en annan sorts nyår vred över till P2 där man alltid hade som tradition att organisten Rune Engsö spelade orgelstycket "Die alte jahr vergangen ist" tio minuter innan tolvslaget. Så visst var även jul och nyår tider för radiolyssnande även om man av naturliga själ alltid glömde bort det.


Kaj Kindvall i Tracks-studion en sändning.

         

ÅRETS JULKLAPP
"Årets julklapp" är den kanske mest kommersiella PR-kupp som marknaden kommit på, d v s den pryl som vi ska hjärntvättas med och se i varje skyltfönster under det kommande året. Denna titel presenterades första gången först 1988 och vann då gjorde bakmaskinen, en tingest för oss som kanske inte är Werner Vögeli i köket, men som kanske ändå förtog lite av den hembakta känslan som äkta bakt bröd kan ge. 1989 så vann videokameran titeln, en väldigt praktisk pryl där man kunde spela in och se på sin video direkt efter. Undertecknad, som alltid varit efter sin tid, införskaffade sig en sådan först 1999, då alla redan skaffat nya maskiner att spela in på. Sen dess har årets julklapp blivit dyrare och dyrare och nästan livsviktig för marknadens framtid eftersom vi handlar julklappar för dubbelt så mycket pengar idag som på 80-talet.


Bakmaskin - årets julklapp 1988

         

JULHITSEN
I England har det sen lång tid tillbaka varit viktigt för en artist att vinna kampen om skivköparna under juletiden. Den som vinner håvar in mest pengar och får mest rubriker under julrusningen. Här i Sverige har det inte varit lika push på kommersiell musik under julen eftersom vi är så fast trogna vid våra svenska julsånger. Dock kommer det alltid varje år några artister som får klassiska hits under juletiden och som ibland också handlar om jul. Här kommer en liten lista över varje års klassiska "julhits".

1984 (80-talets stora "julår", då flest antal låtar handlade om julen):
Adolphson & Falk - Mer jul
Foreigner - I want to know what love is
Frankie Goes To Hollywood - The power of love
Wham! - Last christmas
Band Aid - Do the know it´s christmas

1985:
Bryan Adams - Christmas time
Lionel Richie - Say you, say me
Starship - We built this city
Dire Straits - Brothers in arms

1986:
Genesis - Land of confusion
Eurythmics - The miracle of love
Red Box - For America
Bon Jovi - Livin´ on a prayer

1987:
Pet Shop Boys - Always on my mind
T´Pau - China in your hand
Roxette - It must have been love
Triad - Tänd ett ljus

1988:
Kim Wilde - Never trust a stranger
Enya - Orinoco flow
Sha-Boom - R.O.C.K
Talk Of The Town - Free like an eagle

1989:
Svullo & Electric Boys - För fet
Phil Collins - Another day in paradise
Troll - Jimmy Dean
Christer Sandelin - Luften darrar

                                                                                                                                  

Äldre artiklar från Kuriosakammaren


                             
Free Web Hosting